Klatrelegende Wolfgang Güllich i klubbtrøya til Kolsås

Tro det eller ei – det finnes klatrelegender som IKKE er fra Kolsås Klatreklubb! Men alle legender med respekt for seg selv må jo ha en Kolsås-trøye!

Wolfgang Güllich er én av de største sportsklatrerne gjennom tidene, én av dem som virkelig satte sitt preg på klatresporten på 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Han er blant annet kjent for å ha førstebesteget Action Direct i Frankenjura i Tyskland i 1991, det som ble verdens første 9a (selv om han i utgangspunktet graderte den 8c+), og som fortsatt regnes som én av tidenes hardeste ruter. (Fun fact: Vår buldre- og ruteskruseminarleder, Adam Pustelnik, er én av 25 som har repetert ruta – han gikk den i 2010.)

Dersom du ikke har hørt om verken Güllich eller Action Direct før, så kan det likevel være full mulig at du har kjennskap til ham uten å vite om det. Det var faktisk Güllich som fant opp campus-brettet i 1988 for spesifikt å trene styrken og eksplosiviteten som skulle til for å hamle opp med denne ruta. Dessuten: Du har sett ham i aksjon hvis du har sett Sylvester Stallone-filmen Cliffhanger. Det er nemlig Güllich (og Ron Kauk) som gjør de spektakulære klatrescenene i filmen, og ikke – sjokk og vantro – Stallone.

Uansett: Hvorfor går denne klatrecelebriteten med en Kolsås-T-skjorte, spør du kanskje. Svaret sitter daværende leder i klubben, Jan Westby, på:

"Güllich fikk trøya av meg i Buoux. Det som inntil nylig var logoen til Kolsås Klatreklubb, var på ryggen, og han syntes den var kul. Jeg tegnet også den som er på fronten etter en idé av Hans Eidstuen, og den erstattet logoen til Kolsås Gazette som Ola Hanche-Olsen hadde laget da jeg overtok «redaktørjobben» etter Finn Dæhli. Tider, hva?"

Mannen på oppslagsbildet sammen med Güllich, er Maurizio "Manolo" Zanolla, én av de mest kjente italienske klatrerne på denne tiden.

Husk at du får kjøpt den nye klubbtrøya med klubbens nye logo på Vulkan for kr. 250,-!

Klubbens nye trøye får du kjøpt i resepsjonen på Vulkan til kr. 250,-

Güllich ble dessverre bare 32 år gammel. Han døde i en bilulykke i 1992.

Last ned
Andre nyheter