Gode nyheter for OL i 2024: Speed skilles fra led og buldring

Endringen gjør at flere kan satse.

Denne uken ble det klart at de deler sportsklatring i to i 2024 – buldring og led sammen og speed som egen øvelse. I årets OL, som skal arrangeres neste år, hvis koronaen tillater det, må alle utøvere konkurrere i alle tre øvelser om én samlet gullmedalje, noe som er langt fra ideelt for mange.

Vi spurte – med dirrende håp i stemmen – vår beste konkurranseklatrer, Tina J. Hafsaas, om denne todelingen betyr at hun kan tenke seg å satse mot 2024:

- Det er et spørsmål jeg har veldig lyst til å svare ja på med en gang, men det er et par ting sommå på plass for å kunne gjøre en olympisk satsning. Akkurat nå reiser jeg rundt i verden alene og ser ikke for meg hvordan jeg skal kunne gjøre en satsning så lenge situasjonen er som nå. Jeg har et godt team jeg jobber med her hjemme, men om jeg skal til OL, må jeg dra hyppig på samlinger, og det kan jeg ikke gjøre alene. Jeg håper denne ukens nyheter gir forbundet ressurser til å setteopp et støtteapparat tilpasset en olympisk satsning.

- Uavhengig av egen satsning synes jeg det er positivt for sporten å bli en del av OL-programmet, og vi er et steg nærmere å få alle tre disipliner inn. Buldring og led ersåpass forenelig at jeg tror de fleste jublet over nyheten.

Todelingen betyr i tillegg at det er plass til flere klatrere totalt – 68 deltagere mot neste års 40. 

Det er jo lov å håpe at vi får tre separate øvelser i 2028!

Og som en ekstrabonus: OL i Paris blir det første OL noensinne at like mange kvinner deltar som menn. Vi jubler for fremskritt på alle måter!

PS! Bildet er fra da Tina tok en formidabel 13. plass i VM i led i Tokyo i fjor. Foto: IFSC

Last ned
Andre nyheter