Endelig klart for klatrekonkurranser i høst!

Alle klatrekonkurranser har siden mars blitt avlyst som følge av pandemien. Men nå får utøverne endelig måle krefter i veggen igjen, noe som gleder både utøvere, trenere og Norges Klatreforbund.

Det er lenge siden Kolsås-klatrerne har fått møte utøvere fra andre klubber og deler av landet i konkurranse, men hvis alt går etter planen, vil det bli arrangert både norgescup i Haugesund den 17. og 18. oktober og i Molde den 31. oktober–1. november, samt NM i led, speed og para i Sogndal 21. og 22. november.

Yvonne Inghelm, hovedtrener i Kolsås Klatreklubb, synes det er helt topp at konkurransene er i gang igjen.

– Vi har en gjeng konkurranseglade utøvere, som elsker å klatre og i tillegg elsker å konkurrere. For disse utøverne er det verdifullt at arrangementer som NC og NM starter opp igjen. Både med tanke på at det er en nødvendig trening for dem, mentalt og fysisk, men også fordi enkelte utøvere i tillegg deltar i internasjonale konkurranser og derfor trenger all den konkurransetreningen de kan få, sier Yvonne.

Teodor Kirkebø gleder seg til å toppe i konkurranse igjen. Foto: Mattis Gunnerud Husby

Men det er ikke bare rent sportslig det er verdifullt å være i gang igjen, påpeker hun.

– Det er også viktig for dem med tanke på det sosiale miljøet som alle utøverne opplever under konkurransene. Her knyttes vennskap på kryss og tvers av kjønn og på kryss og tvers over hele landet. Utøverne motiverer og stimulerer hverandre, samtidig som de får målt krefter mot hverandre i veggen, ved å gjøre det de liker aller best, nemlig å klatre.

– Våre utøvere er heldige og i en særklasse da deres foresatte også er klatrere. I den spesielle tiden vi er i med tanke på pandemien, og særlig da landet ble stengt ned, har utøverne våre likevel møtt hverandre og klatret sammen utendørs. Dessverre er ikke alle unge utøvere rundt om i landet like heldige og privilegerte som våre. Derfor er det så viktig at disse arrangementene starter opp igjen, slik at alle som ønsker å konkurrere i sporten får muligheten til det, samtidig som de møter andre unge utøvere med samme lidenskap og interesse for klatring.

Lea Aarø-Stillesby har vært mye ute og klatret siden nedstengningen av landet i mars.

Yvonne understreker også at det også har betydning for andre enn utøverne at konkurransene er i gang igjen.

– At vi har utøvere som stiller i konkurranser er med på å synliggjøre klubben vår utad i større grad, noe som igjen kan bidra til større fokus på klatresporten som idrett og denne konkurranseformen i Norge. Utøvere i klubben som konkurrerer blir ofte forbilder for andre unge i klatremiljøet, og dette kan føre til at disse ikke-konkurrende blir mer motiverte for trening og har noe å strekke seg etter. Ikke-konkurrende klatrere kan se at hvis de legger inn ekstra timer og egentrening i klatreveggen, vil de få bedre teknikk, bli sterkere og dermed oppleve progresjon i sin egen klatring. Dette kan gi dem økt selvfølelse, økt selvtillit, og mer motivasjon til å holde på med klatring over tid.

Smittetiltak fra Norges Klatreforbund

Siss Klev, smittevern- og arrangementansvarlig for Norges Klatreforbund, forteller at de har jobbet iherdig med å få på plass tiltak for å kunne gjennomføre konkurransene så trygt og vellykket som mulig.

– Vi er godt i gang med planleggingen av begge norgescupene og NM. Kongepokalen står klar på hyllen! Norges Klatreforbund er veldig glade og takknemlige for at Romsdal Tindegruppe, Haugaland Klatrelag og Sogndal Klatreklubb tar på seg disse arrangementene, for det blir jo ekstra jobb på grunn av korona. Vi tar selvfølgelig smittevern på alvor og oppdaterer tiltakene fortløpende i forhold til de offisielle rådene fra myndighetene.

Tiltakene er blant annet:

– Konkurransene går uten publikum.

– Utøverne må ta med eget tau.

– Færre personer i støtteapparatet. Hver klubb har kun med seg én kontaktperson per fem deltagere. Foreldre kan heller ikke være med inn.

– Alle deltagere er fritatt fra enmetersbestemmelsen under selve konkurransen. Ellers må de holde én meters avstand til andre.

– Det vil være tett kontakt mellom arrangørklubben og kommunelegen, og det vil være en lege til stede på hvert arrangement for å overse at tiltakene overholdes.

– Man får tilbake startavgiften dersom man blir syk eller får symptomer.

Siss håper inderlig at alle som har planer om å være til stede ved arrangementene blir hjemme dersom det er noen som helst fare for at man ikke er helt frisk.

– Vær så snill, ikke reis hvis du er syk. Vi er helt avhengig av at utøverne og støtteapparatet tar dette på alvor. Vi ber innstendig om at alle ser an formen cirka ti dager før konkurransen og er selektiv med hvem de omgir seg med i denne perioden, slik at vi ikke risikerer å måtte avlyse de neste konkurransene på grunn av smitteutbrudd. Det er selvfølgelig leit å gå glipp av en konkurranse, men hvis vi må avlyse de neste, går man jo glipp av alle. Vi får til dette hvis alle tar sin rolle seriøst. Da er vi klare for konkurranser i 2021!

Vi ser frem til at utøverne våre kan samles i konkurranser igjen og være sammen om sporten vi er så glade i - dog med litt større avstand enn under NM i fjor ... Foto: Michael Suthurst

Gleder seg til å konkurrere igjen

Utøverne våre gleder seg stort til å møte konkurrentene i og ved veggen igjen. Lea Aarø-Stillesby er klar:

– At konkurransene starter opp igjen er veldig fint, jeg får truffet venner det er lenge siden jeg har sett. Jeg liker å konkurrere både fordi jeg får truffet vennene mine og blir kjent med nye hyggelige folk fra hele landet. Det er gøy å reise og oppleve nye steder. Noe av det fine med konkurrere er at man finner ut hvilket nivå man ligger på.

– Det er gøy å være eneste jente som konkurrerer for Kolsås. Guttene er inkluderende, snille, litt cocky og veldig flinke til å klatre. Det er gøy å klatre med folk som er flinkere enn meg.

Gutta i klubben ser også veldig frem til startskuddet går i Haugesund.

– Jeg er veldig glad for at vi endelig kan konkurrere igjen. Jeg har trent godt i det siste og er klar for norgescupen. Jeg tror det kommer til å bli gøy, sier Trym Skuggen Landmark.

Trym Skuggen Landmark har hengt i stroppen og er klar for å sjekke hvordan utendørsklatringen har påvirket nivået.

Lagkameratene gleder seg ikke noe mindre.

– Jeg gleder meg sykt til og endelig komme i gang igjen med noen konker, sier Teodor Kirkebø.

– Det må være noen restriksjoner, som for eksempel at man må ha med eget tau, men det går helt fint. Jeg har egentlig vært gira på trene hele tiden, men noen konkurranser gir meg noe og glede meg til etter de tyngste øktene.

Og lillebror Alfred er hjertens enig:

– Jeg synes det er viktig å ha noe og se frem til og trene til. Jeg mener også at det er viktig for de yngste å få mer erfaring i tau.

Alfred Kirkebø i sitt rette element. Foto: Michael Suthurst

Uten publikum

Siss Klev mener at det selvfølgelig er synd at det ikke blir mulig for publikum å være til stede, men de jobber hardt med å få sendt konkurransene direkte.

– Vi håper at veldig mange utøvere deltar, og det må nesten gå på bekostning av publikum. Vi jobber intenst med å få opp livestreaming. Vi har ikke ressurser til å få til en stor produksjon, men det viktigste er jo at man får sett selve klatringen, så håper vi seerne tilgir at kvaliteten ikke blir topp.

Vi er vant til at ting kan forandre seg raskt i disse dager, så Siss oppfordrer deltagerne til å følge med på arrangementsidene på Facebook, som fortløpende vil bli oppdatert med eventuelle endringer.

– Det er klart at hvis noe skulle endre seg i siste liten, blir vi nødt til å avlyse. Men ellers kommer vi til å ha is i magen så nære konkurransene som mulig. Det er viktig at alle tar ansvar og gjør sin del av jobben for at dette skal gå bra fremover.

Last ned
Andre nyheter