Åpning av Svaraberget 17. juni!

Oppdatering:

Føreren er nå lagt ut for nedlasting her: Svaraberget

Det har dessverre kommet en del nedbør idag, men klippen tørker heldigvis raskt, så vi satser på at det meste er klatrebart i morgen.

Vi oppfordrer alle til å oppvise stor forsiktighet ved klatring på Svaraberget. Vi har selvfølgelig gjort vårt beste for å rense ut løse tak og liknende, men risikoen for at ting kan løsne er fortsatt stor siden feltet ikke er blitt «klatret inn». Vi anbefaler alle på det sterkeste å bruke hjelm!

Anmarsjen kan være våt, så ta på sko som tåler litt vann.
Kjentmann Hans Thorsen leder an anmarsjen fra Svartbekken klokken 10 imorgen.
Husk å ta med nok vann, noe å spise og myggspray.

Vi ses i morgen godtfolk!

 

Endelig nærmer det seg dagen for åpning av Svaraberget!
Kolsås Klatreklubb ønsker å invitere alle og enhver til en morsom dag med klatring, konkurranser, pølsegrilling og hygge ved klippen.

Klippen har nå ca. 30 etablerte ruter; de fleste er boltede sportsruter, men også noen tradruter med boltede ankere. Gradene varierer fra 4+ til 8- men de aller fleste rutene er mellom 6- og 7-.

Hva skjer på åpningsdagen?
Felles anmarsj fra Svartbekken parkeringsplass klokken 10. Anmarsjen fra denne siden av Svaraberget er under utvikling, og vil ta omlag 50 minutter sånn som den ser ut idag. For dere som ikke har bil, eller kommer senere så finner dere en beskrivelse av anmarjsen nederst i denne teksten.

Klokken 12 starter vi den uformelle klatrekonkurransen og denne varer frem til rundt klokken 15:30. Deltagerne i konkurransen samler poeng gjennom å gå så mange ruter som mulig, og det er totalpoengen per taulag som teller. Deltagerne melder seg på i enten junior- eller seniorklasse.

15:30 tenner vi grillen, og serverer pølser på klubbens regning, så lenge lageret holder.

Klokken 16:00 blir det premieutdeling, både til vinnere og noen uttrekkningspremier.

Parallelt med konkurransen holder vi av noen ruter til topptauklatring. Det er altså ikke krav om å være rutinert ute-klatrer for å delta denne dagen. Vi åpner også for muligheten til en workshop i å rigge topptauankere på sportsruter hvis det er interesse for dette.

Vi trenger bilder til føreren, så ta med kamera og bli med på fotokonkurranse! Vinnerne får evig ære gjennom publisering i føreren, og selvfølgelig andre premier også.

Føreren er fortsatt under produksjon, men vil bli publisert her og på http://www.kolsaas.no/klatreforer-oslo/ før lørdagen.

Adkomst til Svaraberget

Med bil:

Bilturen til Svartbekken tar omtrent en time.
Fra parkeringen ved Svartbekken tar det en snau time å gå inn til klippen ved Svaraberget.
Følg Riksvei 4 nordover fra Oslo. Du passerer Nittedal og Stryken.
Ta av mot Harestua og så til venstre i rundkjøringen etter avkjøringen. Følg skilt mot Vestbygda. Følg veien rett fram gjennom bebyggelse og videre inn i skogen (den blir grusvei etterhvert).
Veien følger Myllselva oppover. Etter ca 7-8 minutter kommer man til en stor parkeringsplass på høyre side av veien. Dette er Svartbekken. Betaling for parkering skjer via SMS.
Google maps: https://goo.gl/maps/DBTyEtf96hu

Fra parkeringen krysser man elva på en bro og følger stien/traktorveien rett fram omtrent hundre meter. Her tar man til høyre inn på blåmerket sti som er skiltet mot Store Klattertjern og Bjørgeseter.

Følg den blåmerkede stien fram til Store Klattertjern. Her deler stien seg og man tar til høyre, fremdeles på blåmerket sti. Følg denne til du får Lille Klattertjern på venstre hånd. Når du har passert dette tar du til venstre ved en liten varde. Herfra er stien merket med røde og hvite plastbånd og sporadiske varder fram til klippen som ligger rett under toppen av Svaraberget.

Selve klippen tørker raskt, men etter perioder med mye regn anbefales fjellstøvler eller slagstøvler til turen opp.

Med tog:

Ta tog til Grua stasjon. Toget tar omtrent en time.
Fra stasjonen er det omtrent ti minutter å gå ned til Bergverksmuseet.
Fra stasjonen går man tilbake den veien toget kom fra og etter et par hundre meter passerer man en KIWI butikk på sin høyre side. Følg veien videre nedover forbi fotballbane på høyre hånd.
Rett etter fotballbanen tar man til høyre på grusvei. Her er det skiltet mot Bergverksmuseet.
Fra Bergverksmuseet er omtrent 45 minutter å gå herfra. Turen er altså kortere enn fra Svartbekken, men parkeringsmulighetene er begrensede.
Følg grusveien forbi en bom og deretter ned en bakke som svinger mot venstre.
Ved enden av bakken/svingen får du en åpen plass på høyre side. Plassen er preget av at lokale helter kjører motorcross og en del skrot og skrap.
Kryss plassen og følg en sti som går nedover slik at du får et gjerde og en bekk på din høyre hånd. Man kommer til en port i gjerdet og passerer gjennom denne.

Obs! Husk å lukke! Dette er et sauegjerde.

Etter porten krysser man bekken. Gode sko/slagstøvler anbefales etter mye regn.
Etter å ha krysset bekken følger man sti mot venstre.
Man passerer et par små bekker og så begynner stien å gå oppover gjennom skogen. Etter noen hundre meter passerer man et veltet tre som er felt av bevere.
Følg stien videre oppover i omtrent tyve minutter. Det går jevnt oppover i landskapet, men etterhvert flater det noe ut og skogen åpner seg. Når man kommer opp i flatere terreng vil man etterhvert komme til et sted hvor stien deler seg. Her tar man tar til venstre. Rette etter at stien deler seg ser man en liten varde. Følg stien videre forbi sporadiske varder.
Man kommer så til et åpent felt i skogen. Følg varder og sti mot høyre og så mot venstre over det åpne feltet. Ved toppen av feltet sees varder og en utydelig sti går inn i skogen mot venstre. Stien er merket med plastbånd fram til klippen.