Parkering på Vardåsen

Hentet fra www.osloklatreklubb.no:

Vardåsen er en mye brukt klippe for klatrere i Oslo regionen. I helgene er det mange klatrere som bruker klippen. I føreren er det tegnet inn en lommen som er rett nedenfor stien (ved de gule bildekkene) til parkering. I denne lommen er det i beste fall plass til fem biler. I noen helger har det vært observert opptil 15 biler parkert i Heggedalsveien.

Oslo Klatreklubb har nå fått en henvendelse av grunneier ved Vardåsen. Grunneieren driver næringsvirksomhet og har trafikk inn til sin gård i helgene. Grunneier opplever situasjonen i helgene som trafikkfarlig. Parkering av biler i veibanen gjør sikten ut i veien dårligere.

Oslo Klatreklubb ønsker å oppfordre til parkering på Solberg skole istedenfor i veibanen. Dette vil gjøre Heggedalsveien tryggere og mindre trafikkfarlig for de som bor i området og alle tilreisende. Klatrere kan fritt bruke Solbergs skoles parkeringsplass i helgene. Det presiseres at det kun gjelder parkeringsplassene ved skolen slik at selve skolegården forblir bilfri til lek.

Vellykket åpning av Svaraberget 17. juni!

Svaraberget. Foto: David Engeland

Svaraberget. Foto: David Engeland

Vellykket åpning av Svaraberget 17. juni

Kald og våt befaring høsten 2015

Kald og våt befaring høsten 2015

En nitrist dag i oktober 2015 reiste representanter for Kolsås Klatreklubb sammen med initiativtager Hans Thorsen og representanter fra grunneier Lunner Allmenning på befaring av Svaraberget.

På tross av rikelig med nedbør, våte klær og frosne fingrer var stemningen på topp siden vi skjønte at dette ville bli en bra klippe for sports (og noe trad) klatring.

Jobben med å rydde ved klippen startet så fort grunneierkontrakten var signert, og på våren 2016 begynte jobben med å bolte, rense og pusse ruter.

Mange arbeidstimer senere var det endelig på tide å innvie herligheten lørdag 17. juni.
Føreren ble publisert dagen før og klubben ønsker å takke Hanne Brochmann for et supert arbeid!

Et sted mellom 50 og 60 klatrere tok turen opp til Svaraberget og mange teamet opp for å delta i konkurransen.
I tidsrommet kl 12:00 til 15:30 var det en ellevill aktivitet i veggen, og deltagerne fremviste eksepsjonell stå-på-vilje på tross av stekende sol og delvis klissvåte ruter.
Vinnerne i de tre klassene:

Vinnerlaget i seniorklassen: "The Epandables": Nina Skaugvoll og Even Gårdsmoen Foto: Hanna Bugge

Vinnerlaget i seniorklassen: "The Epandables": Nina Skaugvoll og Even Gårdsmoen
Foto: Hanna Bugge

Junior: Team Echo
Premie: Kolsås t-skjorte og hals

Mixed: DTS (De to små)
Premie: Kolsås t-skjorte og hals

Senior: The Expandables.
Premie: billetter til jubileumsfesten 2. september

Grattis!

 

Parallelt med konkurransen ble det klatret på både topptau og med kiler, og det ble gjort noen førstebestigninger på trad.
 

Etter at konkurransen var gjennomført ble det pølsegrilling og klubben spanderte både kjøtt- og veggispølser på sultne klatrere. Det ble diskutert grader og rutene Nangiala og Larry Larry Larry ble nevnt flere ganger som feilaktig gradert. Det er alltid herlig med en gradsdebatt, og vi satser på å publisere en oppdatert utgave av føreren til høsten, med korrigerte grader og nye ruter.

Klokken 17 tok en sliten, men lykkelig, klubbkonsulent turen tilbake til bilen, men det var fortsatt stor aktivitet ved klippen. Utviklingen av Svaraberget fortsetter med etablering av flere ruter, stimerking og tilrettelegging på bakkeplan. Klubben ønsker å takke alle klatrere som kom og gjorde dette til en strålende dag!

 

Vi vil også takke vår leverandør av vær, som stilte med strålende sol og en liten liten bris.
 

Vinnere av fotokonkurransen:
1. plass David Engeland
Klatrere: Hauk Vargum Henriksen, rute: Nangiala 7+
2. plass Birk Skoglund
Klatrere David Engeland, rute: Bonanza 6+

 

Åpning av Svaraberget 17. juni!

Oppdatering:

Føreren er nå lagt ut for nedlasting her: Svaraberget

Det har dessverre kommet en del nedbør idag, men klippen tørker heldigvis raskt, så vi satser på at det meste er klatrebart i morgen.

Vi oppfordrer alle til å oppvise stor forsiktighet ved klatring på Svaraberget. Vi har selvfølgelig gjort vårt beste for å rense ut løse tak og liknende, men risikoen for at ting kan løsne er fortsatt stor siden feltet ikke er blitt «klatret inn». Vi anbefaler alle på det sterkeste å bruke hjelm!

Anmarsjen kan være våt, så ta på sko som tåler litt vann.
Kjentmann Hans Thorsen leder an anmarsjen fra Svartbekken klokken 10 imorgen.
Husk å ta med nok vann, noe å spise og myggspray.

Vi ses i morgen godtfolk!

 

Endelig nærmer det seg dagen for åpning av Svaraberget!
Kolsås Klatreklubb ønsker å invitere alle og enhver til en morsom dag med klatring, konkurranser, pølsegrilling og hygge ved klippen.

Klippen har nå ca. 30 etablerte ruter; de fleste er boltede sportsruter, men også noen tradruter med boltede ankere. Gradene varierer fra 4+ til 8- men de aller fleste rutene er mellom 6- og 7-.

Hva skjer på åpningsdagen?
Felles anmarsj fra Svartbekken parkeringsplass klokken 10. Anmarsjen fra denne siden av Svaraberget er under utvikling, og vil ta omlag 50 minutter sånn som den ser ut idag. For dere som ikke har bil, eller kommer senere så finner dere en beskrivelse av anmarjsen nederst i denne teksten.

Klokken 12 starter vi den uformelle klatrekonkurransen og denne varer frem til rundt klokken 15:30. Deltagerne i konkurransen samler poeng gjennom å gå så mange ruter som mulig, og det er totalpoengen per taulag som teller. Deltagerne melder seg på i enten junior- eller seniorklasse.

15:30 tenner vi grillen, og serverer pølser på klubbens regning, så lenge lageret holder.

Klokken 16:00 blir det premieutdeling, både til vinnere og noen uttrekkningspremier.

Parallelt med konkurransen holder vi av noen ruter til topptauklatring. Det er altså ikke krav om å være rutinert ute-klatrer for å delta denne dagen. Vi åpner også for muligheten til en workshop i å rigge topptauankere på sportsruter hvis det er interesse for dette.

Vi trenger bilder til føreren, så ta med kamera og bli med på fotokonkurranse! Vinnerne får evig ære gjennom publisering i føreren, og selvfølgelig andre premier også.

Føreren er fortsatt under produksjon, men vil bli publisert her og på http://www.kolsaas.no/klatreforer-oslo/ før lørdagen.

Adkomst til Svaraberget

Med bil:

Bilturen til Svartbekken tar omtrent en time.
Fra parkeringen ved Svartbekken tar det en snau time å gå inn til klippen ved Svaraberget.
Følg Riksvei 4 nordover fra Oslo. Du passerer Nittedal og Stryken.
Ta av mot Harestua og så til venstre i rundkjøringen etter avkjøringen. Følg skilt mot Vestbygda. Følg veien rett fram gjennom bebyggelse og videre inn i skogen (den blir grusvei etterhvert).
Veien følger Myllselva oppover. Etter ca 7-8 minutter kommer man til en stor parkeringsplass på høyre side av veien. Dette er Svartbekken. Betaling for parkering skjer via SMS.
Google maps: https://goo.gl/maps/DBTyEtf96hu

Fra parkeringen krysser man elva på en bro og følger stien/traktorveien rett fram omtrent hundre meter. Her tar man til høyre inn på blåmerket sti som er skiltet mot Store Klattertjern og Bjørgeseter.

Følg den blåmerkede stien fram til Store Klattertjern. Her deler stien seg og man tar til høyre, fremdeles på blåmerket sti. Følg denne til du får Lille Klattertjern på venstre hånd. Når du har passert dette tar du til venstre ved en liten varde. Herfra er stien merket med røde og hvite plastbånd og sporadiske varder fram til klippen som ligger rett under toppen av Svaraberget.

Selve klippen tørker raskt, men etter perioder med mye regn anbefales fjellstøvler eller slagstøvler til turen opp.

Med tog:

Ta tog til Grua stasjon. Toget tar omtrent en time.
Fra stasjonen er det omtrent ti minutter å gå ned til Bergverksmuseet.
Fra stasjonen går man tilbake den veien toget kom fra og etter et par hundre meter passerer man en KIWI butikk på sin høyre side. Følg veien videre nedover forbi fotballbane på høyre hånd.
Rett etter fotballbanen tar man til høyre på grusvei. Her er det skiltet mot Bergverksmuseet.
Fra Bergverksmuseet er omtrent 45 minutter å gå herfra. Turen er altså kortere enn fra Svartbekken, men parkeringsmulighetene er begrensede.
Følg grusveien forbi en bom og deretter ned en bakke som svinger mot venstre.
Ved enden av bakken/svingen får du en åpen plass på høyre side. Plassen er preget av at lokale helter kjører motorcross og en del skrot og skrap.
Kryss plassen og følg en sti som går nedover slik at du får et gjerde og en bekk på din høyre hånd. Man kommer til en port i gjerdet og passerer gjennom denne.

Obs! Husk å lukke! Dette er et sauegjerde.

Etter porten krysser man bekken. Gode sko/slagstøvler anbefales etter mye regn.
Etter å ha krysset bekken følger man sti mot venstre.
Man passerer et par små bekker og så begynner stien å gå oppover gjennom skogen. Etter noen hundre meter passerer man et veltet tre som er felt av bevere.
Følg stien videre oppover i omtrent tyve minutter. Det går jevnt oppover i landskapet, men etterhvert flater det noe ut og skogen åpner seg. Når man kommer opp i flatere terreng vil man etterhvert komme til et sted hvor stien deler seg. Her tar man tar til venstre. Rette etter at stien deler seg ser man en liten varde. Følg stien videre forbi sporadiske varder.
Man kommer så til et åpent felt i skogen. Følg varder og sti mot høyre og så mot venstre over det åpne feltet. Ved toppen av feltet sees varder og en utydelig sti går inn i skogen mot venstre. Stien er merket med plastbånd fram til klippen.

Kolsås Klatreklubb 50 år jubileumsfest

Kolsås Klatreklubb fyller 50 år og feirer seg selv som landets eldste åpne klatreklubb på Oslos tak.
Lørdag 2. september arrangerer vi storslagen fest for alle klatrere på Stratos på Youngstorget. 
Prisen inkluderer middag, apertif, tre alkoholenheter, underholdning og taler, samt den beste utsikten i Oslo sentrum. 
Dørene åpner kl 18 og middagen begynner kl 19. 
Aldersgrense 18 år.
Kjøp billetter her: http://www.ticketmaster.no/event/kolsas-klatreklubb-50-arsfest-billetter/540313
NB! Begrenset antall billetter!
 

(Bilde fra Nationalbiblioteket ved Peter Wessel Zapffe)

(Bilde fra Nationalbiblioteket ved Peter Wessel Zapffe)

Vårbulder lørdag 22. april

Kolsås Klatreklubb inviterer store og små, sterke og svake, smidige og stive til Vårbulder på Vulkan Klatresenter, lørdag 22. april 2017!

Konkurransen byr på fysiske krumspring, såre fingre og svette trøyer for klatrere på alle nivåer i en avslappet og hyggelig atmosfære.

Team Vulkan [Mikkel Morstad, Øystein K Johnsen, John Henry Nilssen] skrur 25 buldre for anledningen, 5 grønne, 5 blå, 5 gule, 5 røde og 5 svarte. Du velger selv hvilke buldre du klatrer og fører opp de åtte beste resultatene på poengkortet du får utdelt.

Deltageravgift
Kr 50,- for medl. av Kolsås Klatreklubb
Kr 100,- for ikke-medlemmer

PROGRAM
10.00 - 14.00 Junior
12.00 - 16.00 Senior

Rovfugl på Hauktjern

Også i år er Veslefeltet og Hovedfeltet på Hauktjern stengt på grunn av hekkende rovfugl.

Informasjon fra Bymiljøetaten:

Info fra Bymiljøetaten:

I løpet av den siste uka er det flere ganger registrert vandrefalk i området der det var hekking i fjor. Vi var i området i dag, og da varslet det to fugler (et par) ved bergveggen. Det blir dermed høyst sannsynlig hekking i området også i år. Vandrefalkene er sårbare for forstyrrelse i hekketiden, og det er nødvendig å stenge området for klatring og annen aktivitet for at falkene skal få mulighet til å gjennomføre vellykket hekking.

Vi er klar over at området er populært blant klatrere, men ber om forståelse for at dette er et nødvendig tiltak. Bymiljøetaten ber om at klatrere og andre brukere av området viser hensyn.

Ifølge verneforskriften for Hauktjern friluftslivsområde er reirplasser i området vernet mot unødig forstyrrelse.

Ferdselsforbudet i området gjelder fra i dag (30. mars) til 15. juli, og omfatter klatring, annen ferdsel og bruk av droner. Overtredelse av ferdselsforbudet er straffbart. Området med ferdselsforbud er markert i terrenget, og det er satt opp informasjonsplakater (se vedlagte kart). Bymiljøetaten vil drive regelmessig oppsyn i området. Det er en rekke fugleinteresserte som følger med på falkene og som melder fra til Bymiljøetaten om observasjoner.


Klatrefeltene det gjelder er «Hovedfeltet» og «Veslefeltet» (jf. Klatrefører for Oslo og omegn 2013), altså feltene fra nordenden av Hauktjern og nordover.

Nye åpningstider tirsdager og torsdager!

Klarer ikke å starte dagen tidlig nok? -Da har vi en gladnyhet til deg!

Early bird

Med start i uke 6 (tirsdag 7. feb) åpner vi kl 7 på morgenen på tirsdager og torsdager.
Vi spanderer nytraktet kaffe! Inngangsprisen er som vanlig dagtakst.

Dette er en prøveordning fram til påske. Er interessen stor, fortsetter vi med ordningen videre.

Nye åpningstider
Mandag : 1000 - 2300
Tirsdag : 0700 - 2300
Onsdag : 1000 - 2300
Torsdag : 0700 - 2300
Fredag : 1000 - 2200
Lørdag : 1000 - 2000
Søndag : 1000 - 2000